Notice: Undefined property: Database::$query_show in /home/vq7wo28/public_html/elektronika.bg/lib/class_db.php on line 103
Новини | elektronika.bg

Френски специалисти създадоха автоматизиран апарат за татуиране от 3D-принтер


Френските специалисти са заменили печатащата глава на 3D-принтера MakerBot, който работи с пластмасови консумативи, с игла за подаване на специално мастило. Добавен е и специален сензор, който сканира повърхността на кожата, а компютърна система автоматично променя режима в съответствие с текстурата на съответния участък на кожата.

"Използваме триосен принтер, който преработихме изцяло. Нашият подход предлага съвършено нов начин за използване на тези устройства - да нанасят татуировка върху произволна част от човешкото тяло. Консултираме се с професионалните майстори на това изкуство, за да адаптираме машината за работа с различни стилове" - казаха авторите на това интересно устройство.

Групата, създала този апарат работи върху комерсиална версия на устройството за автоматично татуиране.
 

Android продължава да бъде "непобедим" на смартфон пазара


Мобилната операционна система Android продължава да бъде абсолютен лидер на пазара и през третото тримесечие на годината е била инсталирана на 84 процента от продадените в глобален план телефони.

Това показват данните от нов доклад на анализаторската компания Strategy Analytics, според който докато през Q3 2013 г. са били продадени 206 милиона Android смартфона, за последното тримесечие на тази година бройката им възлиза на 268 милиона.

Този скок в продажбите закономерно помага на операционната система на Google да увеличи и своя пазарен дял и от 81.4 процента преди една година той вече е 84 процента.

За отбелязване е, че данните на Strategy Analytics са за операционната система като цяло и не дават информация за отделните производители.
"Водещата роля на Android на глобалния пазар на смартфони за момента изглежда непобедима", казва Нийл Моустън, изпълнителен директор на Strategy Analytics. "Лесният за употреба софтуер и ниските разходи за разработка продължават да бъдат привлекателни за хардуерните производители, за потребителите и са мобилните оператори в световен мащаб".

"Въпреки това пред Google вече се появяват известни предизвикателства. Платформата Android постепенно става свръхнаселена със стотици хардуерни марки, цените на апаратите падат прекалено и доста малко производители всъщност успяват да реализират печалби", посочва още Моустън.

На свой ред Apple е приключила тримесечието с 39.3 милиона продадени iOS устройства, докато за Q3 2013 г. са били продадени 33.8 милиона. В същото време обаче общият дял на iOS на пазара на смартфони е паднал от 13.4 на 12.3 процента. Strategy Analytics обяснява това с доста ограниченото присъствие на iOS устройства в по-ниския дял от пазара.

По-надолу в списъка остава Windows Phone като от апаратите с тази операционна система са били продадени 10.5 милиона бройки за последното тримесечие. Платформата "продължава да има сериозни проблеми" в Китай и Япония, твърди още докладът.

BlackBerry остава на четвърто място с пазарен дял под 1 процента и 2.3 милиона продадени смартфона.

DARPA създаде най-бързия процесор в света


Процесорът се нарича Terahertz Monolithic Integrated Circuit (TMIС) и е разработен от компанията Northrop Grumman, която е част от военната агенция. Процесорът е създаден в рамките на програма, целта на която е създаването на електроника, която може да работи при честоти около и над 1 THz. Предишният рекорд в тази област принадлежи на същата компания и съответно, също на DARPA, при който бе създаден процесор с работна честота 850 GHz.

Новият чип, разработен в лабораториите на DARPA от NG демонстрира разлика между входния и изходния сигнал едва 6 децибела при работна честота 1 THz, което обаче е достатъчно за използване на технологията за създаване на реални компютърни устройства.

"Този пробив в това направление може да доведе до създаването на революционни технологии, като например, визуални обезопасителни системи с висока резолюция, нови радарни технологии за роботизираните автомобили, много бързи комуникационни мрежи, разкриване на взривни вещества с много голяма точност и други" - каза за пресата ръководителят на проекта Дейв Палмър.

Естествено, от новата технология първоначално ще се възползват американските военни, а след това ще навлезе и при обикновените потребители.

НТС Rapid Charger 2.0 ускорява зареждането на смартфона до 40 процента


Много потребители са склонни просто да заредят своя смартфон през нощта и евентуално да му дадат малко допълнително енергия в колата или в офиса, за да могат пълноценно да изкарат работния ден.

Но в последно време технологиите за зареждане на телефони бележат особен напредък и сега НТС също има подобно предложение за мобилните потребители.

То се нарича Rapid Charger 2.0 и работи с всеки един смартфон със стандартен microUSB порт. Разбира се, някои от добрите модели на тайванската компания, могат да се възползват максимално от възможностите на зарядното и да постигнат с до 40 процента по-бързо зареждане.

Сред тях са смартфони като HTC One M8, HTC One E8, HTC One Remix, HTC One M8 Harmon Kardon Edition и HTC Desire Eye.

НТС Rapid Charger 2.0 ползва технологията Qualcomm Quick Charge 2.0, която едноименният производител на чипове обяви по-рано тази година.

Устройството е подобно на зарядното на Motorola Turbo Charger, което може да осигури на апарати като Google Nexus 6 е Motorola Droid Turbo до 8 часа батерия само след 15-минутно зареждане. Това е доста повече от 40-те процента повишена ефективност на зареждане, с която НТС рекламира своя Rapid Charger 2.0 така, че поне на теория Motorola все още има преднина в това отношение.

НТС все още не е обявила цена за новата си джаджа, но Motorola Turbo Charger се продава за 35 долара така, че би трябвало зарядното на НТС да е на подобна цена.